10 nap alatt gyalog a Balaton körül

Balaton Camino

Folyékony Badacsony

2017. február 21. - budavaridora
Balatonon balatoni borokat iszik az ember, de Badacsonyban, ha teheti, csak badacsonyiakat. Nincsenek rá adataink, de majdnem biztos, hogy a Római út mentén a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó pincék száma a Balaton körül, mi pedig, ha nem is az összeset, de elkezdtünk kóstolgatni. A Tóth testvérek a Badacsonyi Borvidék borait szedték egy csokorba nekünk, kedvünkre való sor volt. Csak annyit mondunk: Kéknyelű.
A borokhoz a jegyzeteketTóth Ádám (Pláne Borterasz) írta. 
Dóri kedvence: Zöldveltelini, Kéknyelű, Budai Zöld. Ezek a mostani kedvencek a Furmint mellett, még télen is, nem érdekel, hogy "hidegben vörösbort", és a többi. A Váli Kéknyelű alap kedvenc, a Csendes Dűlő szintén, de kifejezetten imádtam a Bakatort is. 
Judit kedvence: A Bakator már akkor tetszett, amikor Ádám még csak mesélt róla. Már-már elfeledett magyar fajta, és "hisztis" típus, csakúgy, mint a kéknyelűvel, sok baj van vele. Nekem való. Házi címkeversenyünkön a Fata Pince fekete-fehér-türkiz-arany címkéjének és a Csendes Dűlő mesés, vitorlás minimáljának jár a taps, ez utóbbi a borsorban is nagy kedvenc volt: érthető és nagyon szerethető.

Anna kedvence: Nekem a Málik Pince 2013 Kéknyelűje vitte el a karon felborzolódott szőrszálak díját. Az Ujvári Pincészet üvegét elég sokáig tudnám nézegetni csodás formája miatt, az pedig, hogy a polcokon a Fata Pince Camino bora is várt ránk, nem lehetett véletlen.
img_9941.JPG
Ujvári Olaszrizling 2015
Ujvári Vivien tapolcai származású fiatal borász. Tokajban dolgozik, igen magas pozícióban, de van egy családi területük a Szent György-hegy raposkai oldalán. Onnan készítette el az első, saját nevén forgalomba hozott borát, ezt az Olaszrizlinget. Olyan hatása van, mintha reduktív, minden ponton ellenőrzött technológiával hozta volna létre, de ennek pont az ellenkezője igaz. Spontán erjesztés, egy öreg, 56 éves hordóban. Ennek ellenére nagyon elegáns, gyümölcsös tétel.
 
Málik Bakator 2014
A Bakator egy unikális fajta. A filoxéra-vész idején kihalt és nem került újratelepítésre. Elsőnek Szeremley Huba hozta vissza az Érmelléki Borvidékről, majd pár évvel később Málik Zoltán egy saját maga által kiválasztott klónt ugyaninnen. Nehezen termő fajta, nagyjából ugyanaz igaz rá, mint a Kéknyelűre. Jelenleg 3,5 Ha található belőle a borvidéken. A Szent György Borrend zászlós bora, igazi kuriózum.
 
Fata Pince Camino 2014, Olaszrizling - Kéknyelű házasítás
Régi, nagy családi pince, de új design és tulajdonképpen friss kilépés a piacra. Új logo, új design, régi, tradicionális családi pince. Mély, szép bor. 
 
Váli Birtok Kéknyelű 2015
Viszonylag friss bor, kicsit ellentmond annak a tételnek, miszerint fiatal korában nem szerencsés kihozni a Kéknyelűt, mert érlelés után sokkal többet mutat. A Váli Birtok Kéknyelű alap tétel, ha a fajta szóbakerül, igazi közönségkedvenc.
 
Istvándy Pincészet Kéknyelű 2014
A 2014-es év nem nagyon kedvezett a szőlőknek, így a Kéknyelűnek sem. Abból az évből ez egy igazán szép darab, erősen hordós, klasszikus érzetű Kéknyelű. 
Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű 2013
Molnár Júlia Dóra Badacsonyörsön gazdálkodik, elegáns és finom borokat készít. Nála fokozottan érvényes az amilyen a bor olyan a borász kitétel. A közelmúlt egyik legjobb Kéknyelű-évjárata a 2013, ez a bor pedig az egyik csúcspont. Ő volna az elegáns, egyenes irányból megközelített csúcs. 
 
Málik Pince Kéknyelű 2013
Ő pedig a másik csúcspont. A bonyolult, férfias, nehezebben megfejthető.
A címkén nem véletlen a vaddisznó, kicsit tényleg felöklel, de közben ezt is várod tőle. Én legalábbis.
Nyári Pince Kéknyelű 2013
A mesebeli alak a Szent György-hegyről. Félszáraz tétel, ami szerintem ideális befejezése egy Kéknyelű kóstolósornak. Nem jellemző igazán a fajtára, de jól áll neki.

picmonkey_collage-3_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://balatoncamino.blog.hu/api/trackback/id/tr6612277015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása